Wednesday, 5 March 2014

Adab Berniaga

Teks : Shehren Shahadan
Sumber Imej : Google


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca sekelian. Saya doakan semoga kita semua sentiasa mendapat redha dari illahi. Banyakkan memberi dan berkongsi apa yang kita ada kepada yang lebih memerlukan. Semoga kehidupan kita ini memberi manfaat kepada yang lain.

Entri kali ini saya ingin berkongsi mengenai ADAB. Adab dalam hidup kini banyak sangat. Semua tunjang kepada sopan santun, budi bahasa. Bukankah kita masyarakat yang penuh dengan tatasusila nya?

Berniaga pun ada Adab ye semua. Adab yang bagaimana? Adab sentiasa menjalinkan hubungan baik kepada pelanggan. Yang penting tidak caras perniagaan orang lain.

Di alam maya hal ini juga berlaku. Malahan terlalu banyak kes-kes yang timbul. Di arena dunia muka buku, ramai terlalu ramai peniaga alam maya. Semuanya untuk tujuan menambah pendapatan sedia ada tetapi kehadiran segelintir kelompok manusia telah mencacatkan keharmonian sedia ada. 

Menggangu pelanggan orang lain, mengambil testimoni tanpa izin pemilik produk, memasarkan produk pemilik dan di gantikan dengan nama sendiri, kononnya dia lah pengusaha untuk produk tersebut. Sungguh tidak beretika kelakuan tersebut.

Oleh itu para peniaga online sekelian, jaga tatatertib anda walaupun anda hanyalah peniaga online. Manalah tahu di situlah permulaan untuk bintang kehidupan anda.

Semoga bersua kembali. Salam sayang untuk semua.

# Jika ada masalah berkaitan Kucing kesayangan anda, jom kongsikan bersama saya di
Email : shehrenshahadan@yahoo.com
SMS / Whatsapp : 012-758 9068
Facebook : Shehren Shahadan
****************************************************************************************************
Selamat datang bulan February. 22 pelajar baru. 413 blog telah terhasil di akademi bekerja di rumah. 13 guru online dedikasi bertugas seluruh Malaysia. Sertai kami untuk mana-mana Kelas pilihan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil WAHM/SOHO.

Hubungi saya pada 3 langkah mudah di bawah untuk pendaftaran:-
Email : shehrenshahadan@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 012-758 9068

No comments:

Post a Comment