Wednesday, 31 December 2014

Kencing berdarah

Teks : Shehren Shahadan & Google
Sumber Imej : Google 


Assalamualaikum w.b.t,

Salam sejahtera kepada semua pembaca sekelian. Semoga hari ini dan mendatang memberi lebih kelebihan kepada kita untuk terus berbakti kepada yang lain.

Pernahkah Kucing peliharaan anda kencing dan mengeluarkan darah? Tentu anda tertanya bagaimana ianya boleh berlaku kan? Apakah Kucing ku salah makan? Atau keracunan makanan? Atau luka di bahagian dalaman? Semacam persoalan bermain di fikiran betul kan?

Tahukah anda?
πŸ‘‰ Darah didalam air kencing kucing adalah disebabkan pelbagai penyakit yang serius atau sesuatu yang serius telah berlaku pada kucing anda. Keadaan ini di panggil "Hematuri".

Apakah "Hematuri?
πŸ‘‰ penyakit yang dipanggil " 'Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD)". 

Pada pengalaman saya.... mungkin penyakit kencing berdarah ini salah satu penyebab terjadinya penyakit batu karang kepada Kucing. Sukar kencing, kerap kencing, kencing tidak lawas merupakan penyebab terbesar kepada kencing berdarah kepada Kucing anda.

Langkah alternatif untuk rawatan sendiri yang boleh anda usahakan sendiri di rumah pada peringkat awal untuk mengubati Kucing anda ialah :

πŸ‘‰ campur kan setitik atau dua titik cuka epal ke dalam bekas minuman

πŸ‘‰ rebusan barli juga membantu. Tapis air dan cuba beri minum

πŸ‘‰ elakkan memberi makanan yang banyak garam dan berasid tinggi 

Sekiranya anda mendapati terdapat darah didalam air kencing kucing anda, perlulah anda risau dan membawa kucing anda kepada veterinar yang terdekat dengan segera. 

Tips untuk anda
πŸ‘‰ supaya si comel anda kerap minum air caranya adalah dengan meletakkan bekas air di dua tiga tempat supaya kemana mereka pergi mereka dapat melihat bekas air tersebut dan ini akan mendorong mereka kerap minum air. Selamat mencuba.

Sekian dulu catatan saya kali ini. Bagi sesiapa yang berminat untuk belajar membina blog & fanpage bersama saya boleh hubungi saya melalui :

Email : shehrenshahadan@yahoo.com

Telefon : 011-1857 8330

Facebook : Shehren Shahadan

Sekian. Semoga bermanfaat

No comments:

Post a Comment