Wednesday, 30 April 2014

Redha Allah

Teks:Shehren Shahadan
Sumber Imej:Google
Assalamualaikum. Salam sejahtera kepada semua pembaca sekelian. Hari ini hari terakhir bulan April. Esok 1 May 2014 merupakan cuti umum untuk pekerja seperti saya. Juga 1 Rejab 1435, bulan yang di tunggu-tunggu oleh umat Islam khususnya.
Saya suka nukilan ini dari Kak Aishah Omar kenalan FB saya. Sebab suka saya abadikan di entry ini untuk kali ini. Banyak yang kena dengan kehidupan saya. Terima kasih kak Aishah atas perkongsian ini.
Sama-sama kita hayati bait-bait kata yang indah ini...
>>Usah berasa malu jika diri dilihat miskin
Kerana kita sebenarnya tidak pernah kaya
Biar mereka anggap kita berkira belanja
Kerana hidup kita tiada penaja
>>Usah gusar andai harta kita tidak sehebat mana
Kerana apa yang ada memang milik kita
Walaupun cuma sebesar hama
Lebih baik daripada berbangga harta orang yang punya
>>Biar kita mencatu rezeki yang ada
Daripada hidup meminta-minta
Hidup bahagia walau sederhana
Yang penting Rukun Iman, Rukun Islam kita laksana
>>Pesan pada hati, pesan pada diri
Usah gundah tidak dipuji
Redha Ilahi itu yang dicari

Pada akhirnya redha Allah yang kita cari. Sebab kita tahu di situ lah kita akan dapat ketenangan dan kelapangan hati. Hiruk piruk kehidupan yang merantai masa kita sampai nak kejar pun sudah tidak terlarat.
Sekian. Semoga bermanfaat.
******************************************
#Jika anda ada sebarang cadangan serta ingin berkongsi permasalahan Kucing anda, anda boleh menghubungi saya melalui 3 langkah mudah di bawah:-
FB Acc:Shehren Shahadan
SMS/Whatsapp/Wechat:011-1857 8330
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
*******************************************
Selamat datang bulan April. 31 pelajar baru. Lebih 600 blog telah terhasil di akademi bekerja di rumah. 13 guru online dedikasi bertugas seluruh Malaysia. Sertai kami untuk mana-mana Kelas pilihan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil WAHM/SOHO.
7. Kelas Borong Telekung
8. Perkhidmatan Upah Blog

Hubungi saya pada 4 langkah mudah di bawah untuk pendaftaran:-
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 011-1857 8330
FB : Shehren Shahadan
Fanpage : Akademi Bekerja DiRumah WAHM

Tuesday, 29 April 2014

Soal Jawab ABDR

Sumber:Facebook Rakan Niaga ABDR & Penulis
Sumber Imej:Google

1. Bagaimana kelas ini dijalankan?
- Kelas berbentuk tutorial ini dijalankan sepenuhnya secara online.
- Protege akan diberikan ebook rujukan iaitu ebook Belajar Asas Blog.
- Protege akan dimasukkan dalam Group Kelas di Facebook. Komunikasi adalah secara one to one (personal coaching) melalui PM di Facebook atau Group Kelas.
- Nota dan tuturial bergambar disediakan di dalam Group Kelas tersebut.

2. Bagaimana dengan Jadual kelas?
Jadua kelas adalah fleksibel, mengikut masa protege sendiri bila mahu belajar. Pertanyaan dan soalan boleh dilontarkan terus kepada guru online melalui message di Facebook. Peserta hanya perlu rajin menyiapkan tugasan yang diberikan dan rajin bertanya serta berhubung dengan guru jika ada soalan yang ingin diajukan.

3. Apakah Tugasan yang perlu dibuat?
Tugasan yang diberikan adalah sepenuhnya terus membantu protege menyiapkan blog masing-masing. Dengan ini protege tidak perlu mengambil masa lain lagi untuk menyiapkan semula blog mereka. Protege dan guru online hanya berhubung secara online sahaja. Hanya perlu ada kelengkapan gadget iaitu laptop atau komputer dan talian internet. Malah jika ada telefon canggih juga satu kelebihan kepada protege untuk membuat tugasan terus walau di mana pun mereka berada.

4. Di Mana Kelas Ini Diadakan?
Uniknya kelas kami secara online sahaja. Boleh mula bila-bila masa sudah sedia.

5. Saya bekerja tak ada masa...
Disebabkan tuan/puan tak ada masa, itu sebab kelas ini masanya fleksibel. Iaitu 10 langkah mudah untuk kelas penulisan dan 16 langkah untuk kelas bisnes.

 6. Saya tak ada produk.
Produk kami sediakan. Anda boleh jadi Rakan Niaga Akademi. Jika sudah ada produk lagi ok, boleh teruskan menjual produk yang anda sedang dan/atau akan jalankan.

7. Berapa lama boleh pandai?
Bukan berapa lama boleh pandai, tetapi berapa cepat tuan/puan boleh siapkan tugasan. Ada pelajar laju ambil masa 10 hari sahaja, ada 3 minggu, ada sebulan dan ada lebih dari itu. Cepat atau lambat adalah bergantung kepada protege itu sendiri. Cepat siapkan tugasan, maka cepatlah kalian boleh mula menggunakan blog, Facebook dan Fanpage untuk menjana pendapatan pula.

8. Apa lagi yang kami dapat?
Jaringan dan perhubungan sahabat-sahabat lain yang juga dari kalangan surirumah, suri bekerjaya. Boleh berkenalan dan bertukar pandangan. Inilah kumpulan sokongan yang perlu untuk wanita yang bekerja di rumah, untuk mendapatkan semangat, pendapat, bina kenalan baru dan sebagainya. Juga pertukaran antara blog di akademi dapat membantu menarik traffik ke blog.

9. Siapa digalakkan menyertai ABDR?
Kelas ini terbuka kepada semua yang mahu memulakan bisnes secara online atau masih tidak tahu cara bagaimana mahu memulakannya. Khusus utama untuk suri rumah, suri bekerjaya yang mahu menambah pendapatan secara sambilan atau sepenuh masa. Juga dialu-lukan penyertaan untuk kaum adam.

10. Apakah ‘value-added’ yang anda akan perolehi?
Kami akan kongsikan tips, tunjuk ajar, panduan dan kumpulan sokongan untuk sama-sama berjaya mencapai matlamat masing-masing menyertai akademi ini. Pertanyaan dan soalan boleh dilontarkan terus kepada guru online melalui message di Facebook. Peserta hanya perlu rajin menyiapkan tugasan yang diberikan dan rajin bertanya serta berhubung dengan guru jika ada soalan yang ingin diajukan.

Untuk sebarang pertanyaan
Hubungi saya 
Pengurus online ABDR
Shehren Shahadan
011-1857 8330

Sekian. Semoga bermanfaat.
******************************************
#Jika anda ada sebarang cadangan serta ingin berkongsi permasalahan Kucing anda, anda boleh menghubungi saya melalui 3 langkah mudah di bawah:-
FB Acc:Shehren Shahadan
SMS/Whatsapp/Wechat:011-1857 8330
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
*******************************************
Selamat datang bulan April. 31 pelajar baru. Lebih 600 blog telah terhasil di akademi bekerja di rumah. 13 guru online dedikasi bertugas seluruh Malaysia. Sertai kami untuk mana-mana Kelas pilihan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil WAHM/SOHO.
7. Kelas Borong Telekung
8. Perkhidmatan Upah Blog

Hubungi saya pada 4 langkah mudah di bawah untuk pendaftaran:-
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 011-1857 8330
FB : Shehren Shahadan
Fanpage : Akademi Bekerja DiRumah WAHM

Monday, 28 April 2014

Tips menyisir bulu

Teks : Shehren Shahadan
Sumber Imej : Google


Assalamualaikum. Salam sejahtera kepada semua pembaca sekelian. Banyakkan memberi dari menerima. Semoga kehidupan kita memberi manfaat kepada yang lain.

Tips menyisir bulu. Selalu kita lihat kucing di rumah asyik menjilat bulu mereka. Itu tandanya mereka memandikan badan mereka. Seperti di rumah saya, ada ibu dan 3 anak. Walau anak nya sudah berumur setahun tetapi si ibu tetap tekun membersihkan badan anak-anaknya. Kadang kala saya perhatikan si anak rimas dengan perhatian ibu mereka. Kalau degil ibu akan mengigit mengheret si anak ke pangkuan nya untuk di bersihkan. Tengok kasih sayang seorang ibu.

Sekiranya anda memelihara kucing berbulu panjang seperti baka Parsi, Maine coon, Himalayan, Norwegian Forest, dan Birman atau baka tempatan berbulu panjang, anda perlulah sentiasa menyisir rapi bulu Kucing anda untuk mengelak terjadi gumpalan pada bulu Kucing ini.

Menyisir bulu seperti kaedah mengurut badan mereka. Lihatlah si comel ini betapa relax nya dia di urut.

Sekiranya keadaan ini tetap berlaku, anda bolehlah mendapatkan khidmat veterinar untuk mencukur bagi mengelak masalah kesihatan berlaku.

Tujuan seterusnya adalah untuk memastikan Kucing anda mendapat bulu yang cantik dan bersinar.

Gunakan alat menyisir yang sesuai. Sikat bulu yang tidak terlalu keras dan sesuai untuk bulu kucing anda. Juga dapatkan khidmat pakar untuk menjaga bulu kucing anda yang tebal dan panjang itu.

Daya tarikan seekor kucing memang terletak pada bulu nya. Jadi pastikan anda menjaga bulu mereka dengan sebaik yang boleh. Elakkan juga memberi makanan yang menyebabkan bulu mudah gugur. Boleh dapatkan supplement tambahan untuk mencegah dari berlaku.

Sekian. Semoga bermanfaat.
******************************************
#Jika anda ada sebarang cadangan serta ingin berkongsi permasalahan Kucing anda, anda boleh menghubungi saya melalui 3 langkah mudah di bawah:-
FB Acc:Shehren Shahadan
SMS/Whatsapp/Wechat:011-1857 8330
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
*******************************************
Selamat datang bulan April. 31 pelajar baru. Lebih 600 blog telah terhasil di akademi bekerja di rumah. 13 guru online dedikasi bertugas seluruh Malaysia. Sertai kami untuk mana-mana Kelas pilihan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil WAHM/SOHO.
7. Kelas Borong Telekung
8. Perkhidmatan Upah Blog

Hubungi saya pada 4 langkah mudah di bawah untuk pendaftaran:-
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 011-1857 8330
FB : Shehren Shahadan
Fanpage : Akademi Bekerja DiRumah WAHM

Sunday, 27 April 2014

Luangkan masa

Teks:Shehren Shahadan
Sumber Imej:Google


Assalamualaikum. Salam sejahtera semua pembaca sekelian. Banyakkan memberi dari menerima. Semoga kehidupan kita memberi manfaat kepada yang lain.

Luangkan masa? Untuk siapa? Nak buat apa?

Untuk yang memberi yang mengatur

Rezeki kita

Hidup kita

Masa depan kita

Dalam buku 'Mudahnya menjemput rezeki' ada menyentuh apa yang bermanfaat untuk kita itulah rezeki.

Banyaknya kalau nak di kira kan. Nak di kira memang banyak. Anugerah tubuh badan sahaja sudah begitu banyak. Akal fikiran yang di kurniakan juga begitu banyak memberi sumbangan.

Jadi, susah ke kita nak luangkan masa kepada Maha Pemberi ini? Betapa kita begitu sombong. Tidur sampai ke pagi, kewajipan entah di mana. Menyesal lah kita. Bertaubatlah. Sampai bila hendak merasa bangga di atas segala yang Dia pinjamkan? Peringatan untuk diri saya juga.

Cuba jumpa Dia tepat waktu

Dahulu kan Dia dari segala urusan dunia

Dia menunggu untuk mendengar rintihan dari kita semua. Dia menunggu luahan hati dari kita semua.

Ya Allah
Jika rezeki ku masih di langit
Turunkanlah
Jika di bumi keluarkan lah
Jika dekat permudahkan lah
Jika haram sucikan lah
Jika jauh dekatkan lah

Ok. Stop Dhuha dulu

Sekian. Semoga bermanfaat.
******************************************
#Jika anda ada sebarang cadangan serta ingin berkongsi permasalahan Kucing anda, anda boleh menghubungi saya melalui 3 langkah mudah di bawah:-
FB Acc:Shehren Shahadan
SMS/Whatsapp/Wechat:011-1857 8330
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
*******************************************
Selamat datang bulan April. 31 pelajar baru. Lebih 600 blog telah terhasil di akademi bekerja di rumah. 13 guru online dedikasi bertugas seluruh Malaysia. Sertai kami untuk mana-mana Kelas pilihan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil WAHM/SOHO.
7. Kelas Borong Telekung
8. Perkhidmatan Upah Blog

Hubungi saya pada 4 langkah mudah di bawah untuk pendaftaran:-
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 011-1857 8330
FB : Shehren Shahadan
Fanpage : Akademi Bekerja DiRumah WAHM




Friday, 25 April 2014

Hotel kucing

Teks : Shehren Shahadan
Sumber Imej


Assalamualaikum. Salam sejahtera kepada semua pembaca yang saya sayangi. Banyakkan memberi dari menerima. Semoga kehidupan kita memberi manfaat kepada yang lain.

Apakah yang anda faham mengenai hotel Kucing? Tempat penginapan mewah barangkali. Tetapi jika sebut boarding services mesti tahu kan. Perkhidmatan penjagaan Kucing sementara.

Perkhidmatan ini mencanak naik permintaan ketika musim cuti panjang seperti hari raya atau cuti sekolah. 

Ada yang selesa menggunakan perkhidmatan boarding yang di jalankan di rumah. Ada yang teruja ingin memberi pendedahan baru kepada kucing mereka, menghantar ke kedai haiwan peliharaan yang menawarkan perkhidmatan hotel kucing ini.

Apakah kriteria yang perlu di ambil kira sebelum menghantar mereka ke hotel kucing :-
1) pastikan owner perkhidmatan sudah lama menjalankan perkhidmatan itu
2) dapatkan sekali perkhidmatan grooming etc di bawah satu bumbung penghantaran 
3) pastikan tempat yang anda hendak hantar itu tidak terlalu penuh dengan haiwan lain
4) di khuatiri kebajikan Kucing anda akan terabai
5) pastikan kakitangan serta pemilik perkhidmatan Kucing juga sayang haiwan seperti anda
6) dapatkan maklum balas terlebih dahulu dari orang lain yang pernah menggunakan perkhidmatan di situ

Pada saya sebaiknya sebelum menghantar ke hotel Kucing, sebagai pemilik anda perlu mengkaji terlebih dahulu tempat boarding tersebut. Pastikan kebajikan kucing peliharaan anda terjaga sepanjang ketiadaan anda di sisi mereka. Janganlah pula berlaku sebaliknya, mula penghantaran tiada penyakit, masa pengambilan boleh dapat demam, sakit melarat pula. Jika itu berlaku anda wajar mengajukan pertanyaan kepada tuan empunya boarding services tersebut.

Sekian. Semoga bermanfaat
******************************************
#Jika anda ada sebarang cadangan serta ingin berkongsi permasalahan Kucing anda, anda boleh menghubungi saya melalui 3 langkah mudah di bawah:-
FB Acc:Shehren Shahadan
SMS/Whatsapp/Wechat:011-1857 8330
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
*******************************************
Selamat datang bulan April. 31 pelajar baru. Lebih 600 blog telah terhasil di akademi bekerja di rumah. 13 guru online dedikasi bertugas seluruh Malaysia. Sertai kami untuk mana-mana Kelas pilihan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil WAHM/SOHO.
7. Kelas Borong Telekung
8. Perkhidmatan Upah Blog

Hubungi saya pada 3 langkah mudah di bawah untuk pendaftaran:-
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 011-1857 8330
Facebook : Shehren Shahadan

Thursday, 24 April 2014

Kumpulan Sokongan Kucing

Teks : Shehren Shahadan
Sumber Imej : Google

Assalamualaikum. Salam sejahtera kepada semua pembaca sekelian. Apa khabar hari ini. Banyakkan memberi dari menerima. Berlapang dada untuk setiap ujian yang kita terima. Semoga Allah sentiasa memudahkan urusan seharian kita.  

Tajuk kali ini mengenai kumpulan sokongan kucing. Macam kelakar, pelik pun ada. Ingat manusia je yang memerlukan kumpulan sokongan ni. Cepat-cepat kita fahami apakah maksud di sebalik 'kumpulan sokongan' kucing. 

Kumpulan sokongan kucing
1) Tablet introducer/Pill booster/Piller


Fungsi:-
1) memudahkan anda memberi kucing kesayangan anda memakan pil atau ubat  cecair ketika demam atau sakit.

2) Odour Free



Fungsi:-
1) meneutralkan bau busuk yang terjadi dari kesan bahan buangan oleh kucing anda seperti kencing, bekas najis, muntah.
2) membantu menghalang bau busuk menular memenuhi ruang kediaman dengan menyembur Odour free ke serata rumah anda.

3) Krim Antiseptik (Enzyme Wound Spray)


Fungsi:-
1) spray penahan pendarahan. Langkah awal mengatasi kecederaan atau kelukaan dalam pada kucing anda.
2) bahan yang membantu melindungi luka Kucing anda yang tercedera daripada jangkitan kuman serta merata.

Pastikan si comel anda mendapat jagaan yang sempurna untuk kemudahan anda juga sebagai pemilik nya. Boleh juga mendapatkan rawatan pakar veterinar untuk lebih penjelasan mengenai Kucing anda.

Sekian semoga bermanfaat
******************************************
#Jika anda ada sebarang cadangan serta ingin berkongsi permasalahan Kucing anda, anda boleh menghubungi saya melalui 3 langkah mudah di bawah:-
FB Acc:Shehren Shahadan
SMS/Whatsapp/Wechat:011-1857 8330
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
*******************************************
Selamat datang bulan April. 31 pelajar baru. Lebih 600 blog telah terhasil di akademi bekerja di rumah. 13 guru online dedikasi bertugas seluruh Malaysia. Sertai kami untuk mana-mana Kelas pilihan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil WAHM/SOHO.
7. Kelas Borong Telekung
8. Perkhidmatan Upah Blog

Hubungi saya pada 3 langkah mudah di bawah untuk pendaftaran:-
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 011-1857 8330
Facebook : Shehren Shahadan




Wednesday, 23 April 2014

Tips menangani kucing garang

Teks : Shehren Shahadan
Sumber Imej : Google


Assalamualaikum. Salam sejahtera semua kalangan pembaca yang saya sayangi. Semoga hari ini kita akan dapat membuat lebih banyak kebaikan. Banyakkan memberi dari menerima. Semoga kehidupan kita ini memberi manfaat kepada yang lain nya.

Perhatikan gambar di atas. Mengapa perilaku nya berubah begitu ye. Apakah faktor yang menyebabkan Kucing tersebut begitu garang dan menakutkan kita sebagai pemiliknya.

Tentu pemilik Kucing menyedari perubahan seperti itu. Sifat memiliki yang kuat pada Kucing membuatkan aksi mereka berubah menjadi garang dan bengis.

Apakah faktor-faktor yang menyebabkan Kucing berubah menjadi garang
1) rasa terancam
2) berebut kawasan
3) pergaduhan merebut pasangan

Antara penyelesaian 
1) hindarkan Kucing tersebut jauh dari kelompok manusia di khuatiri boleh menyakiti
2) jangan melawan atau berlawan sekira Kucing sedang marah
3) simbah dengan air untuk meleraikan pergaduhan
4) neuterkn kucing anda
5) Kucing punya rasa cemburu yang kuat jadi Awas

Sekiranya anda mendapat luka hasil gigitan kucing anda untuk meleraikan sengketa antara mereka, segera berjumpa doktor veterinar. Jangan dah bengkak baru nak sibuk jumpa doktor sana sini. Pada masa itu mungkin kuman gigitan Kucing tadi sudah meresapi badan anda.  

Sekian. Semoga bermanfaat
******************************************
#Jika anda ada sebarang cadangan serta ingin berkongsi permasalahan Kucing anda, anda boleh menghubungi saya melalui 3 langkah mudah di bawah:-
FB Acc:Shehren Shahadan
SMS/Whatsapp/Wechat:011-1857 8330
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
*******************************************
Selamat datang bulan April. 31 pelajar baru. Lebih 600 blog telah terhasil di akademi bekerja di rumah. 13 guru online dedikasi bertugas seluruh Malaysia. Sertai kami untuk mana-mana Kelas pilihan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil WAHM/SOHO.
7. Kelas Borong Telekung
8. Perkhidmatan Upah Blog

Hubungi saya pada 3 langkah mudah di bawah untuk pendaftaran:-
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 011-1857 8330
Facebook : Shehren Shahadan

Tuesday, 22 April 2014

Sumber Rezeki

Teks : Shehren Shahadan
Sumber Imej : Google


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca sekalian. Semoga hari ini dan seterusnya hidup kita akan sentiasa memberi kebahagian dan keceriaan. Banyakkan memberi dari menerima. Semoga kehidupan kita memberi manfaat kepada yang lain.

Kalau kita perhatikan kehidupan kita seharian. Apa yang paling penting yang kita perlukan. Makan minum tempat tinggal kan? Dari mana semua itu? Dari hasil rezeki yang kita cari sehari-hari kan. Pagi sampai malam. Bangun pagi cari lagi.

Islam memang menggalak mencari rezeki. Dari sumber yang halal. Halal yang banyak tafsiran manusia. Setengah kata tidak boleh itu ini, setengah kata boleh itu ini. Terpulang, Allah beri akal untuk kita memilih yang mana baik dan buruk dalam kehidupan.

Halal begitu penting. Yang sudah berkeluarga upah yang di terima setiap hujung bulan itulah yang di gunakan untuk membeli keperluan keluarga. Makanan minuman. Yang akan jadi darah daging zuriat keturunan selama hayat. Jadi punca rezeki yang halal sangat penting.

Begitu banyak sumber rezeki di muka bumi ini. Makan gaji atau bekerja sendiri. Terpulang mengikut kesesuaian anda. Jangan bising sekiranya anak anda membuat perangai yang menjolok mata, kerap menyakitkan hati anda sebagai ibu bapa nya atau sukar menunaikan suruhan agama, silalah periksa kembali dari mana sumber rezeki yang anda dapati memberi makan minum mereka.

Ada orang berpanas berhujan, bersabong ribut petir, kasar kulit tapak tangan. Ada yang hanya duduk di pejabat, memeriksa dokumen, menyiapkan permintaan ketua atasan. Ada pula yang berjalan dari rumah ke rumah, telefon laptop depan mata. Yang mana satukah halal? Syyyh..itu urusan Allah. Allah lebih mengetahui segalanya. Serahkan semua pada Allah. Kita terus jalankan tanggungjawab dan kewajipan kita.

Sekian. Semoga bermanfaat.
******************************************
#Jika anda ada sebarang cadangan serta ingin berkongsi permasalahan Kucing anda, anda boleh menghubungi saya melalui 3 langkah mudah di bawah:-
FB Acc:Shehren Shahadan
SMS/Whatsapp/Wechat:011-1857 8330
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
*******************************************
Selamat datang bulan April. 31 pelajar baru. Lebih 600 blog telah terhasil di akademi bekerja di rumah. 13 guru online dedikasi bertugas seluruh Malaysia. Sertai kami untuk mana-mana Kelas pilihan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil WAHM/SOHO.
7. Kelas Borong Telekung
8. Perkhidmatan Upah Blog

Hubungi saya pada 3 langkah mudah di bawah untuk pendaftaran:-
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 011-1857 8330
Facebook : Shehren Shahadan



Monday, 21 April 2014

Tips kitaran usia kucing anda

Teks:Shehren Shahadan
Sumber Imej:Google


Assalamualaikum. Salam sejahtera kepada para pembaca yang budiman. Apa khabar pembaca semua? Semoga khabarnya baik-baik dan mengembirakan. Banyakkan memberi dari menerima. Semoga kehidupan kita ini dapat memberi manfaat kepada yang lain.

Tahukah anda kitaran usia kucing anda yang sebenar? Anda perhatikan carta di atas dan periksa di manakah bahagian usia kucing anda. Jika saya kucing di rumah berumur 4 tahun, jadi umur sebenarnya ialah 32 tahun. Sudah dewasa benar kesayangan saya itu.
 
Dari pemerhatian saya mengenai kucing yang semakin meningkat usia ini lebih sensitif. Kucing meningkat usia ini lebih suka menyendiri, lebih pendiam dan tidak berapa galak seperti rakan serumah nya yang lain. Kucing seperti ini juga lebih suka tidur. Banyak masa sehari di habiskan untuk tidur. 

Kucing sebegini juga tidak gemar suasana hiruk, bising di sekitarnya. Gangguan suasana membuatkan mereka tidak selesa dan sering mengalami kejutan dalam tidur. Seperti rengekan dan mengigau seperti manusia juga.

Kucing indoor dan outdoor berbeza umur ketara kemungkinan dari hasil pantauan kesihatan, pemakanan mereka. Kucing indoor mempunyai tuan yang bertanggungjawab membela nasib mereka. Memperhati tahap kesihatan, tempat tinggal terjaga. 

Sedangkan nasib Kucing outdoor jauh berbeza lagipun kucing outdoor mendapat punca makanan yang kurang sempurna. Nasib tidak terbela. Menjadi gelandangan di jalanan seumur hidup mereka tanpa pengawasan dari sesiapa. Jadi itu mungkin antara penyebab kitaran hidupnya lebih singkat berbanding Kucing belaan di rumah.

Jadi jika anda sudah siap mengetahui usia sebenar kucing anda di rumah, anda mungkin boleh bersedia menghadapi perubahan pada Kucing anda.

Sekian. Semoga bermanfaat.
******************************************
#Jika anda ada sebarang cadangan serta ingin berkongsi permasalahan Kucing anda, anda boleh menghubungi saya melalui 3 langkah mudah di bawah:-
FB Acc:Shehren Shahadan
SMS/Whatsapp/Wechat:011-1857 8330
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
*******************************************
Selamat datang bulan April. 31 pelajar baru. Lebih 600 blog telah terhasil di akademi bekerja di rumah. 13 guru online dedikasi bertugas seluruh Malaysia. Sertai kami untuk mana-mana Kelas pilihan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil WAHM/SOHO.
7. Kelas Borong Telekung
8. Perkhidmatan Upah Blog

Hubungi saya pada 3 langkah mudah di bawah untuk pendaftaran:-
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 011-1857 8330
Facebook : Shehren Shahadan




Friday, 18 April 2014

Tips mengelak kencing merata

Teks:Shehren Shahadan
Sumber Imej:Google


Assalamualaikum. Salam sejahtera kepada semua. Apa khabar para pembaca sekelian. Semoga hari-hari yang kita lalui terus membahagiakan kita. Terus berusaha ye semoga nasib baik menyebelahi kita jua akhirnya.

Topik kali ini ialah apakah yang menyebabkan kucing anda boleh membuang najis merata.

Antara penyebabnya ialah :-
1) Litter box sudah penuh atau terlalu kotor. Untuk pengetahuan anda semua, Kucing adalah haiwan pembersih dan cerewet, jadi pastikan pasir kucing
ditukar setiap hari.
2) Litter box telah dialihkan ke tempat baru. Kucing sangat cerewet tentang perubahan susun atur perabot dan
barangan dlm rumah yang kadangkala boleh mengakibatkan stress.
3) Kucing baru dipindahkan ke rumah/tempat baru.
4) Ada kemasukan ahli keluarga baru (kucing baru, ahli keluarga baru seperti bayi dan kanak-kanak kecil. Awas, kucing pandai cemburu)
5) semasa musim mengawan, kucing
jantan yang subur akan aktif mencari betina & menanda kawasan "jajahannya"(territory). Pemandulan kucing jantan akan boleh menyelesaikan masalah ini.)
6) Masalah kesihatan seperti jangkitan pundi kencing, batu karang, sakit buah pinggang atau radang pundi kencing.

Sekiranya kucing anda terlihat lama kencing merata sila bawa kepada veterinar bertauluah yang berdekatan. Mungkin ada penyebab lain yang menyebabkan mereka begitu.

Sekian. Semoga bermanfaat.
******************************************
#Jika anda ada sebarang cadangan serta ingin berkongsi permasalahan Kucing anda, anda boleh menghubungi saya melalui 3 langkah mudah di bawah:-
FB Acc:Shehren Shahadan
SMS/Whatsapp/Wechat:011-1857 8330
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
*******************************************
Selamat datang bulan April. 31 pelajar baru. Lebih 600 blog telah terhasil di akademi bekerja di rumah. 13 guru online dedikasi bertugas seluruh Malaysia. Sertai kami untuk mana-mana Kelas pilihan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil WAHM/SOHO.

Hubungi saya pada 3 langkah mudah di bawah untuk pendaftaran:-
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 011-1857 8330
Facebook : Shehren Shahadan






Thursday, 17 April 2014

Kunci Rezeki

Teks:Shehren Shahadan
Sumber Imej:Google
Sumber rujukan:Mudahnya Menjemput Rezeki

Assalamualaikum. Salam sejahtera semua buat pembaca setia saya. Bagaimana dengan keadaan hari ini? Banyakkan memberi dari menerima. Lebihkan bersedekah kerana itulah salah satu kunci murah rezeki selain amalan Dhuha. Kita buat kita dapat.


Selain sedekah dan Dhuha, kunci lain ialah berzikir. Dengan banyak berzikir boleh membawa seseorang kembali kepada Allah sedikit demi sedikit.

Perhatikan dalam kehidupan kita sendiri. Semua yang berlaku dalam kehidupan kita ini secara kebetulan atau sebaliknya?    

Rezeki bukan hanya berbentuk harta sahaja. Apa jua yang memberi faedah kepada kita adalah rezeki. Sihat tubuh badan, cerdik suka berfikir juga rezeki. Semua adalah kelebihan kepada bentuk rezeki yang lain. 

Percayalah, jika betul caranya menjemput rezeki itu lagi mudah dari mencari.

Sekian semoga bermanfaat.



Wednesday, 16 April 2014

Penjagaan selepas proses kembiri

Teks:Shehren Shahadan
Sumber Imej:Google


Assalamualaikum. Salam sejahtera kepada semua. Entri kali ini berat sikit. Mengenai pengetahuan. Alamak.. Tidak mengapa jangan mengalah dulu. Kita selak perlahan-lahan untuk dapatkan ilmu ye. Selesai submit proposal subuh tadi? Kita usaha berserah tawakal InsyaAllah akan ada jalan. Yang penting terus usaha ye.

Kembali ke trek asal. Fokus pada tajuk entri kali ini. Penjagaan selepas proses kembiri terhadap kucing-kucing anda. 

Antara yang perlu anda berikan perhatian ialah:-
1) elakkan dari tersentuh kawasan yang baru di bedah
2) semasa proses pembedahan, kucing di beri ubat pelali. Pastikan anda meletakkan kucing anda di tempat yang selamat dan selesa untuk Kucing anda sehingga ia sedar kelak
3) berikan sedikit air dan makanan hanya setelah ia stabil dan boleh bangkit sendiri. Kadang kala ianya boleh memakan masa 1 hari untuk proses pemulihan
4) masukkan ke dalam sangkar. Jangan di biarkan bebas. Di takuti jahitan dari tempat bedah boleh terbuka. Kurung di dalam sangkar sekurangnya 7 hingga 14 hari untuk proses penyembuhan dengan segera
5) periksa dengan kerap kawasan pembedahan, pastikan luka pembedahan dan kawasan jahitan sentiasa kering untuk mengelak jangkitan kuman berlaku
6) di galakkan anda memakaikan kucing anda 'neck collar' untuk mengurangkan risiko kucing anda menganggu kawasan pembedahan tersebut

Pastikan luka di tempat jahitan benar-benar kering. Sekiranya anda dapati terdapat bengkak, keluar lelehan darah, bernanah atau jahitan terbuka sila bawa dengan segera kucing kesayangan anda berjumpa veterinar berhampiran. Sebab itu untuk mengelak semua itu berlaku Sebaiknya kuarantin kucing anda.

Sekian. Semoga bermanfaat.
******************************************
#Jika anda ada sebarang cadangan serta ingin berkongsi permasalahan Kucing anda, anda boleh menghubungi saya melalui 3 langkah mudah di bawah:-
FB Acc:Shehren Shahadan
SMS/Whatsapp/Wechat:011-1857 8330
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
*******************************************
Selamat datang bulan April. 31 pelajar baru. Lebih 600 blog telah terhasil di akademi bekerja di rumah. 13 guru online dedikasi bertugas seluruh Malaysia. Sertai kami untuk mana-mana Kelas pilihan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil WAHM/SOHO.

Hubungi saya pada 3 langkah mudah di bawah untuk pendaftaran:-
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 011-1857 8330
Facebook : Shehren Shahadan

Monday, 14 April 2014

Budi bahasa budaya kita

Teks:Shehren Shahadan
Sumber Imej:Google


Assalamualaikum. Salam sejahtera kepada semua pembaca yang saya sayangi. Entri kali ini santai-santai sahaja.
Tak mahu beratkan kepala kita bicara serba sedikit je ye.

Budi bahasa budaya kita. Perkataan ini sinonim sangat dalam kehidupan kita. Semacam trademark pun ada. Di kaca televisyen pun banyak jugak tersiar iklan berbentuk begini.

Percayalah, jika kita jaga budi bahasa kita yang dekat jadi rapat, kawan bertambah ramai, hidup ceria, tak di musuh orang dan banyak lagi aura positif akan singgah dalam kehidupan kita.

Kalau yang berniaga tu, jangan berat mulut untuk beramah mesra. Tapi beramah pada tempat nya jangan semua langgar sama. Orang bertanya produk jualan kita jangan pulak tak di layan orang tu. Kalau dia tak beli dengan kita hari ini, mungkin satu hari nanti dia akan berbalik pada kita sebab apa...sebab budi bahasa kita pada dia.

Jadi tak rugi buat baik. Allah sayang, sekeliling sayang. Bukan susah pun berbudi bahasa. Molek kita hulurkan, molek jugaklah yang akan kita terima. InsyaAllah.

Sekian. Semoga bermanfaat
******************************************
#Jika anda ada sebarang cadangan serta ingin berkongsi permasalahan Kucing anda, anda boleh menghubungi saya melalui 3 langkah mudah di bawah:-
FB Acc:Shehren Shahadan
SMS/Whatsapp/Wechat:011-1857 8330
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
*******************************************
Selamat datang bulan April. 31 pelajar baru. Lebih 600 blog telah terhasil di akademi bekerja di rumah. 13 guru online dedikasi bertugas seluruh Malaysia. Sertai kami untuk mana-mana Kelas pilihan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil WAHM/SOHO.

Hubungi saya pada 3 langkah mudah di bawah untuk pendaftaran:-
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 011-1857 8330
Facebook : Shehren Shahadan

Friday, 11 April 2014

Kebaikan Cuka Epal Kepada Kucing

Teks:Shehren Shahadan
Sumber Imej:Google


Pengenalan
Cuka epal (Apple Cider Vinegar / ACV) merupakan agen semulajadi melawan bakteria yang efektif dan mengandungi
pelbagai jenis mineral seperti potassium, calcium, magnesium, phosphorous, chlorine, sodium, sulfur, copper, iron, silicon dan fluorine yangmenyumbangkan pelbagai manfaat kepada kesihatan badan.
Cuka epal terhasil dengan memerah epal segar yang di tanam secara organic dan diperam dan dibiarkan mengalami
proses fermentasi di dalam tong kayu (wood barrel) sehingga menjadi cuka. 

Warna Cuka Epal
- Warna ialah keperangan. Jadi
jangan tersilap dengan cuka putih / cuka buatan yang terdapat di pasaran.
- Cuka epal juga di kenali sebagai 'classic tonic' kerana manfaatnya
kepada kesihatan manusia secara menyeluruh.
- Selain manusia, Cuka epal juga mempunyai pelbagai khasiat kepada haiwan peliharaan kita seperti kucing, anjing dan arnab.

Cara penggunaan cuka epal
1) Gunakan dalam mandian haiwan
peliharaan boleh merawat kutu dan iritasi
kulit. 
2) Mandikan haiwan peliharaan anda
dengan syampu lembut, bilas dan mandikan semula dengan sedikit campuran dalam air mandian. 
3) Kemudian, bilas secukupnya
dengan air yang bersih.
4) Campurkan sedikit bersama air bersih di dalam botol spray dan boleh digunakan untuk menyembur ke bulu haiwan peliharaan anda untuk merawat kutu, kemerahan, dan gatal-gatal.
5) Campuran sesudu kecil cuka epal ke dalam 1.5L air minuman haiwan kesayangan anda dan kacau rata sebelum di beri minum.

Kebaikan cuka epal
1) terutama sekali kucing boleh memelihara kesihatan salur kencing, sistem penghadaman, merawat alergi dan mengurangkan bau hancing kencing.
2) Cuka epal juga memberi manfaat mengurangkan kesakitan sendi pada haiwan yang mengalami masalah arthritis dan berfungsi sebagai penyahtoksin badan haiwan peliharaan kita.

Sekiranya kucing anda menunjukkan tanda-tanda seperti kemurungan, enggan makan/minum, menyorokkan
diri dan tidak aktif, kemungkinan kucing anda mengidapi Feline UTI. Feline UTI terjadi akibat jangkitan bakteria pada saluran kencing. Sekiranya tidak mendapat rawatan awal, jangkitan ini boleh merebak ke buah pinggang dan boleh menyebabkan kematian.

Amalkan pemberian cuka epal bagi menghalang jangkitan kuman pada saluran kencing kucing anda. Pastikan anda tidak melebihi sukatan cuka epal yang disarankan. Sila rujuk kepada pakar veterinar untuk lebih pemahaman tentang pengambilan cuka epal untuk kucing anda.

Tak rugi mengamalkan pengambilan cuka epal sebagai tonik harian untuk memperbaiki tahap kesihan anda dan haiwan-haiwan kesayangan anda.

Sekian. Semoga bermanfaat.
*******************************************
#Jika anda ada sebarang cadangan serta ingin berkongsi permasalahan Kucing anda, anda boleh menghubungi saya melalui 3 langkah mudah di bawah:-
FB Acc:Shehren Shahadan
SMS/Whatsapp/Wechat:011-1857 8330
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
*******************************************
Selamat datang bulan April. 31 pelajar baru. Lebih 600 blog telah terhasil di akademi bekerja di rumah. 13 guru online dedikasi bertugas seluruh Malaysia. Sertai kami untuk mana-mana Kelas pilihan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil WAHM/SOHO.

Hubungi saya pada 3 langkah mudah di bawah untuk pendaftaran:-
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 011-1857 8330
Facebook : Shehren Shahadan

Wednesday, 9 April 2014

Ulasan Kelas Asas Blog & Fanpage

Teks:Shehren Shahadan
Sumber Imej:Akademi Bekerja Di Rumah
Guru Online:Cikgu Zaila Mohamad


Salam. Alhamdulillah. Apa khabar pembaca semua yang di sayangi. Semoga kita semua sentiasa berada dalam rahmatNya selalu.

Syukur pada Allah entri kali ini saya di beri peluang oleh Puan Guru saya berkongsi apa yang saya perolehi selama berada di akademi ini.

Nak di ceritakan terlalu banyak, terlalu panjang. Jadi saya meringkaskan sebaik mungkin ye.

Peluang hanya datang sekali. Keinginan mencari sumber alternatif pendapatan tambahan menemukan laman web Puan Masayu pengasas akademi ini. Dari situ saya membaca dan menyusun tindakan untuk langkah saya selanjutnya.

Dari tiada blog dari tiada teknik berniaga sehingga rancak berniaga semua saya dapat apabila menyertai akademi ini. Menarik guru pembimbing begitu komited dengan tugas mereka. Walaupun ianya online tapi saya merasakan hubungan antara kami sangat rapat. Cikgu Zaila sentiasa memperhati tindakan saya serta menegur sekiranya terdapat kesilapan. Yang bestnya kami mempunyai kumpulan sokongan yang kuat. Saling menyokong membantu sesama sendiri. Apabila saya rasa down Cikgu akan menyuntik semangat dan motivasi berterusan untuk saya meneruskan langkah. Terima kasih Cikgu.

Akhir ulasan, melalui akademi ini saya  berharap lebih ramai para suri menyertai akademi ini. Semoga akademi ini dapat menjadi pemangkin untuk para suri bekerja dari rumah, memperoleh pendapatan tanpa mengabaikan keluarga tercinta. Tidak di lupakan juga untuk kaum adam yang ingin turut menyertai akademi ini.

Sekian. Terima kasih 
Akademi Bekerja Di Rumah the best.
*******************************************
#Jika anda ada sebarang cadangan serta ingin berkongsi permasalahan Kucing anda, anda boleh menghubungi saya melalui 3 langkah mudah di bawah:-
FB Acc:Shehren Shahadan
SMS/Whatsapp/Wechat:011-1857 8330
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
*******************************************
Selamat datang bulan April. 31 pelajar baru. Lebih 600 blog telah terhasil di akademi bekerja di rumah. 13 guru online dedikasi bertugas seluruh Malaysia. Sertai kami untuk mana-mana Kelas pilihan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil WAHM/SOHO.

Hubungi saya pada 3 langkah mudah di bawah untuk pendaftaran:-
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 011-1857 8330
Facebook : Shehren Shahadan

Tuesday, 8 April 2014

Kucing vs Rumput

Teks:Shehren Shahadan
Sumber imej:Google


Salam semua. Apa khabar pembaca sekelian. Semoga sahaja hari ini lebih baik dari sebelum yang telah lama berlalu. Jadikan kehidupan kita sesuatu yang bermakna kepada kehidupan orang lain. Saat di perlukan kita di sisi, saat tiada kita di cari.

Sebenarnya tiada bukti saintifik yang menerangkan kenapa perlunya kucing mengunyah rumput.

Pendapat para pemelihara kucing menyatakan dengan memakan rumput kucing boleh memuntahkan hair ball atau gumpalan bulu di perut mereka.

Memuntahkan semula rumput yang di kunyah merupakan terapi semulajadi untuk kucing yang kecacingan, demam, sakit perut atau lebihan toksin dalam badan mereka.

Pemelihara kucing dapat mengetahui apabila kucing mula memakan rumput bermakna ada sesuatu yang menggangu sistem pencernaan kucing mereka.

Apa yang akan berlaku jika kucing tidak keluarkan hair ball atau gumpalan bulu dari perut nya
1) Kucing kurus
2) kurang selera makan
3) boleh tersumbat usus

Jika anda dapati kucing anda mengigit atau memakan benda asing dari makanan ruji mereka seperti kertas, sayur, plastik, bunga plastik itu sebenarnya adalah simptom kucing anda terdesak untuk mengeluarkan hair ball di dalam perutnya.

Sekian. Semoga bermanfaat.

#Jika anda ada sebarang cadangan serta ingin berkongsi permasalahan Kucing anda, anda boleh menghubungi saya melalui 3 langkah mudah di bawah:-
FB Acc:Shehren Shahadan
SMS/Whatsapp/Wechat:011-1857 8330
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
*******************************************
Selamat datang bulan April. 31 pelajar baru. Lebih 600 blog telah terhasil di akademi bekerja di rumah. 13 guru online dedikasi bertugas seluruh Malaysia. Sertai kami untuk mana-mana Kelas pilihan.

Pendaftaran dibuka setiap hari.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil WAHM/SOHO.

Hubungi saya pada 3 langkah mudah di bawah untuk pendaftaran:-
Email:shehrenshahadan@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 011-1857 8330
Facebook : Shehren Shahadan