Saturday, 8 November 2014

Kucing anda demam?

Teks : Shehren Shahadan
Sumber Imej : Koleksi peribadi & Google

Assalamualaikum w.b.t,

Bersua kembali. Semoga anda dan saya sentiasa di rahmati illahi. Semoga kehidupan kita sentiasa memberi manfaat kepada yang lain.

Kucing kesayangan anda demam?
Bagaimana untuk mengetahui?
Apabila si pemilik Kucing mendapati sang kucing tidak aktif dan sentiasa terbaring serta mudah letih mungkin itu petanda si comel anda tidak sihat. Muka layu tidak bermaya, muram, hidung kering di sebabkan kepanasan di dalam badan, juga tidak selera makan.

                 Gambar yeyen sakit

Apakah tindakan permulaan untuk merawat?

Jika di rumah anda sudah tersedia ubatan untuk si comel anda atau vitamin boleh gunakan dahulu. Tapi pastikan tarikh luput ubat berkenaan.

Jika si comel kurang selera makan boleh dapatkan alternatif makanan yang boleh menaikkan selera makan mereka. Banyakkan beri air atau paksa minum untuk mengelakkan mereka dyhydrated atau kekurangan air dalam badan.

                     Google picture

Jika si comel masih belum kebah demam dalam beberapa hari berlarutan, anda perlu bawa mereka berjumpa doktor veterinar. Mungkin di sana ada ubat khusus yang sesuai untuk mereka seperti suntikan antibiotik.

Sebaiknya semasa Kucing anda masih sihat, anda perlu prihatin mengenai penjagaan kesihatan mereka. Untuk Kucing yang di dalam sangkar perlu di tukar air minuman mereka sekerap mungkin. Pastikan sekiranya boleh vaksin Kucing anda terlebih dahulu.

Sekian. Semoga bermanfaat.
Terima kasih sudi membaca.

Iklan sat...
Bagi anda yang berminat untuk mengikuti kelas asas blog boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut serta pendaftaran kelas. Boleh hubungi saya di:-
Email:- shehrenshahadan@yahoo.com
FB:- Shehren Shahadan

No comments:

Post a Comment