Tuesday, 3 March 2015

Hidupkan kehidupan

Teks : Shehren Shahadan
Sumber imej : Google

Assalamualaikum w.b.t,


Salam jumaat yang mulia
Molek nya pada hari jumaat yang mulia ini di amalkan zikir-zikir pilihan. Fungsi nya untuk menenangkan hati, menghilangkan stress serta menghidupkan kehidupan. Bagaimana kah cara kita untuk menghidupkan kehidupan kita?

Apa yang anda cari untuk kehidupan anda? Untuk meneruskan kehidupan anda? Untuk siapa kehidupan anda? Untuk anda? Untuk keluarga anda? Anda ada jawapan nya.

Menghidupkan kehidupan :-
1) banyakkan memberi dari menerima
- mana yang seronok? Memberi atau menerima? Tentu yang memberi. Mari kita lihat contoh ini :-
* Si suami yang pulang dari kerja telah membeli siap-siap makanan kegemaran Si isteri nya dan tahu Si isteri pasti suka dengan pemberian nya sebab yang di beli itu memang kegemaran isteri nya.
Jadi suami yang seronok kan. Sudah tahu kegembiraan isteri menerima pemberian nya.

2) seronok hidup ini kalau kita saling mendoakan. Contoh seperti :-
* pengguna lebuhraya yang menggunakan laluan laju (kereta kecil), apabila nampak pengguna yang lain ( kenderaan besar) ingin memintas kereta nya di beri laluan tersebut dengan rela hati. Pulak di balas dengan lambaian tangan dari pengguna kenderaan besar tadi, kan sejuk rasa hati pengguna kereta kecil tadi sambil berdoa di dalam hati " Ya allah murahkan lah rezeki ku seperti dia ini dan selamat kan lah dia dalam perjalanan nya sebab mungkin dia sudah terlambat dalam urusan nya"
Dan si pengguna kenderaan besar tadi juga berdoa di dalam hati " Ya allah selamatkan perjalanan hambamu tadi sekeluarga nampak macam mahu berpiknik penuh bakul dalam bonet.
* ini hanyalah perumpaan semata. Tapi tidak mustahil kan jika memang benar terjadi. Sebab kita berbuat baik Dan memang akan di balas dengan kebaikan.

3) lagi satu jiwa kita kena bersih. Benar-benar bersih. Tiada dengki khianat segala. Bahagia melihat kehidupan orang lain bahagia. Seronok melihat orang lain berjaya. Tidak dengki melihat orang lain berjaya. Kedamaian jiwa di situlah. Kehidupan rohani yang sempurna di situlah. Berbuat baik dengan manusia terutama kalangan keluarga sendiri. 

Bukan kah stress kalau kita hanya mengharap sahaja. Semacam suami yang mengharap di saji kopi panas kegemaran sesampai di rumah nya tetapi sebaliknya yang berlaku. Tidak seperti yang di harapkan. Bukan kah kecewa pula yang datang bertandang. 

Sekian, semoga bermanfaat.
=============================


PROMOSI EBOOK MAC 2015 : 3 EBOOK PADA HARGA RM50 (HARGA SEBENAR RM100)

- Ebook Surirumah Juga Boleh Berbisnes
- Ebook Super WAHM Supermom
- 101 Idea Home Based Bisnes

SIAPA YANG HARUS MEMILIKI EBOOK INI?

>>> Mereka yang mahu menambah pendapatan sampingan dengan berniaga
>>>Surirumah yang nak tahu cara berniaga online hanya dari rumah
>>>Surirumah yang ada 1, 2, 3 atau lebih anak dan mahu belajar urus diri & keluarga supaya lebih terurus
>>>Mahu baca kisah motivasi mereka yang telah berjaya berniaga dan menguruskan rumahtangga
>>>Mahu tahu cara mudah berniaga melalui platform online

PM saya Pengurus Online ABDR anda
Shehren Shahadan
011-18578330
www.shehren-shahadan.blogspot.com

DAPATKANNYA SEKARANG!

No comments:

Post a Comment